Feed on
Posts
Comments

Onsdag 6.1.10 publiserte Dagbladet denne artikkelen på sin nettavis. Artikkelen, om man kan kalle copy and paste-skribleriene det, omhandler ulike motemagasiner som enten har publisert eller kommer til å publisere bilder av såkalte store modeller. Store modeller som er utenfor normalen. Feite modeller. Om disse modellene er for store eller ikke, skal jeg ikke uttale meg om. Jeg er mer opptatt av det som foregår i kommentarfeltet. Der er det en heftig debatt om det er greit eller forkastelig at disse bildene trykkes.

Kommentarfeltene på Dagbladets artikler er generelt morsom lesning. De florerer av mennesker som gjemmer seg bak anonyme nick og dermed fritt publiserer sine kontroversielle meninger om temaene som diskuteres. Denne debatten er intet unntak. Noen mener at kvinnene på bildene er vakre. Andre mener det er forkastelig at disse bildene i det hele tatt trykkes. Det er visst ikke bra at man gir overvektige positiv oppmerksomhet. Man skal ikke fremstille overvekt som sexy eller fint, da disse står for idealer som ikke er greie. Vi kan ikke tillate oss å godta et forbilde som oser av dårlig helse og usunn livsstil. En stor andel av kommentarene anser damen på hovedbildet som feit. Noen få forsvarer henne og sier at hun er slik som damer bør se ut og at hun ser sunn og frisk ut.

En anonym sier:

“Det er ikke greit å være feit. Det er usunt og kommer 99% av tiden av en slapp livsstil og en grådig apetitt. Det er heller ikke greit å være underernært, men det er ærlig talt et mindre problem enn overvekt i samfunnet. Gi oss heller noe mer velbalansert.”

En annen skriver:

“Damer med 10 kilo for mye og mer, er direkte stygt. Damer som ikke klarer å ta vare på seg selv er faktisk tapere og usexy, ingenting annet. Jeg misliker det sterkt. Alle vet at vi blir feite fordi dagens livsstil er så langt unna det aktive livet pattedyr er ment å leve. (greit nok, det er naturlig at man blir større etter en fødsel eller overgangsalderen, men man kan gjøre mye ved å bevege seg mer). De aller fleste feite mennesker velger faktisk å bli det ved å bevisst eller ubevisst spise for mye og trimme for lite. Sitter man stille 340 dager i året blir man feit om man ikke har vært veldig heldig med genene.. Uansett er det i 99% av tilfellene alltid selvforskyldt.. Det går som regel også utover helsa, det er usexy!! (Noen av de som går på kortison og andre medisiner er selvsagt fritatt for skyld..)”

Rekken av innlegg som ligner på disse er lang. At overvektige blir sett på som tapere og usexy er ikke noe nytt for meg. Jeg er selv overvektig, og har møtt på disse holdningene så lenge jeg kan huske. Jeg skal derimot ikke være den som skylder på alt annet i forhold til min overvekt. Jeg har verken dårlig stoffskifte eller andre sykdommer som gjør meg overvektig, jeg kan i bunn og grunn bare skylde på meg selv. Gjennom livet har jeg vært for lite aktiv, samt hatt et helt feil kosthold. At alle i slekta er overvektige har sikkert noe å si det også, uten at jeg ser på dette som hovedgrunnen til min overvekt.

Innleggene ovenfor gjenspeiler det jeg oppfatter som vanlige holdninger ovenfor overvektige. Jeg har gjennom oppveksten møtt på holdninger og fordommer jeg sjeldent har sett maken til. Det har vært holdninger så ekstreme som at alle overvektige spiser alle måltidene sine på McDonalds. Hver dag. At alle overvektige ligger dag ut og dag inn i sofaen med en pose potetgull foran seg. At overvektige er late og patetiske, og ikke minst frastøtende å se på. Om noen av disse påstandene/holdningene medfører riktighet hos noen overvektige skal jeg ikke uttale meg om. Jeg tror likevel ikke at dette er sannheten for de etterhvert ganske mange overvektige mennesker der ute. Eller er det kanskje slik at vi fortjener å møtes med disse holdningene, for tross alt har vi jo selv påført oss dette?

Om det er slik at mange av holdningene og fordommene stemmer: Er det likevel riktig at fordi jeg er overvektig, så skal jeg føle meg som et mindreverdig menneske? Betyr det at som overvektig er jeg mindre verdt enn de som er “normale” i forhold til samfunnets kroppsidealer? Jeg bare lurer.

Er det noe jeg er enig i, så er det i at overvekt er et av de største samfunnsproblemene vi står ovenfor i Norge. Folk blir stadig mer overvektige, og vi ser også at denne utviklingen skjer hos barn. Noe er galt med den norske livsstilen, både når det kommer til fysisk aktivitet og kosthold. Hva som gjør at flere og flere blir overvektige er ikke noe jeg ønsker å spekulere i. Jeg ønsker bare å påpeke det faktum at overvektige blir møtt med visse forutinntatte holdninger, akkurat slik som andre utsatte samfunnsgrupper blir. Resultatet av dette kan være dårlig selvtillit og mindreverdighetskomplekser, noe som er uholdbart.

Det er ikke i min hensikt å fremstille overvektige som ofre. Jeg vet at det også finnes andre samfunnsgrupper som møter fordommer og holdninger som ikke er fordelaktige. Poenget jeg prøver å få frem er at alle mennesker har samme verdi, på tross av sine feil eller mangler. Man skal møtes med samme respekt fra andre uansett om man er for tykk, for tynn, for kort, for høy eller har en annen hudfarge.

Be Sociable, Share!

4 Responses to “Feite modeller og samfunnets holdninger”

 1. Jasså, så du mener jeg er feit ?? ;) Jeg er bare sexy-lubben

 2. Fredriksen says:

  Du skriver vanvittig bra! Keep it up :)

 3. Petrine says:

  @Eirik: Hehe, er vel ingen hemmelighet at vi i familien er litt over normalen når det kommer til livvidde.

  @Fredriksen: Tusen takk for det. Alltid koselig med hyggelige tilbakemeldinger. :-)

 4. Siri says:

  javel? Så du synes jeg er feit, eller??? He he. “Budlo mi ” kaller Tom meg :) Du er en dyktig skribent, søs! Fortsett sånn!

  Klem

Leave a Reply

CommentLuv badge