Feed on
Posts
Comments

Valg 09

Valget 2009 står for døren. 14. september raser store deler av Norges befolkning inn valgdørene for å avgi sin stemme. Mange har allerede gjort det. Jeg er en av dem som har forhåpninger om å forhåndsstemme. Men skal jeg forhåndsstemme, må jeg vite hva jeg skal stemme på. Per nå vet jeg ikke det.

Det er dog ett parti jeg vet at jeg ikke skal stemme på. Det er FrP. Makan til svada er det lenge siden jeg har vært borti. Jeg leste nettopp denne artikkelen hos Dagbladet. Den lister opp Siv Jensens 100 dagers-plan. Tiltak som skal settes i gang de første 100 dagene Siv Jensen eventuelt er statsminister. Og det er ikke rent lite. Hun skal fjerne både bompenger og NRK-lisens, bensinavgiften skal reduseres, formueskatten skal avvikles, ja, det er ikke måte på hva hun skal sette i gang. Det jeg syns er litt rart, frøken Jensen, er at du ikke forteller hvor du skal ta penger fra når disse inntektskildene blir borte. Skal du hugge løs på oljefondet som en feit amerikaner hugger innpå en BigMac hos McDonalds?

Jeg så på en valgsending her om dagen, der Kristin Halvorsen diskuterte med blant annet Per Kristian Foss og Petter Stordalen. Da det ble snakk om formueskatten og om denne burde fjernes eller ikke, la jeg merke til at Halvorsen brukte ordet “spleiselag” sikkert 20 ganger i løpet av noen få minutter. For det er jo det vi er. Velferdsstaten. Et spleiselag. Jeg syns Halvorsen gjorde en god figur i denne debatten, men samtidig vet jeg ikke om SV er helt det rette for meg heller. Jeg er delvis enig med Per Kristian Foss i at ulempen med formueskatten er at den i noen tilfeller rammer eldre mennesker med lite penger, men min enighet med høyresiden stopper også der.

Jeg har tatt en del av disse valgtestene som florerer på nettet. Mange av dem er dårlige, noen av dem er gode. Det som er litt lattervekkende, er at jeg på mer enn én test har kommet ut med Senterpartiet som resultat. Senterpartiet, som jeg ikke kunne fordra da jeg var liten og uvitende. Mest fordi jeg ikke likte Anne Enger Landstein og fordi jeg ikke likte at de styrte bygda vår og dermed tvang meg til å ha nynorsk som hovedmål på barneskolen. Nå er jeg eldre og ikke fullt så dum, men likevel: Senterpartiet? Ligger det en skjult patriotisme i meg, som den bygdejenta jeg er?

Om man skal se på hvilke saker som opptar meg, så er det naturlig å begynne med skolen. Siden jeg er lærer, er det nesten selvsagt at jeg ønsker et best mulig skolevesen. Jeg ønsker større lærertetthet, en mer relevant (og bedre) lærerutdanning, jeg ønsker mer penger til skolene og jeg ønsker noe lengre skoledager. Jeg ønsker en skole der man underviser i fag man har utdannelse i, ikke en skole der man underviser i alle fag (kompetanse eller ikke kompetanse) slik som nå. Jeg ønsker ikke karakterer fra 5. klasse, jeg ønsker ikke premieringssystemet som Høyre foreslo.

I tillegg er jeg opptatt av en bedre eldreomsorg. Jeg har selv jobbet noen sommere på aldershjem, og jeg sier det enkelt: Jeg håper, håper, håper at jeg slipper å bo på aldershjem når jeg blir gammel. Misforstå meg ikke, jeg syns de som jobber i eldreomsorgen skal ha all ære for den jobben de gjør. Det er likevel ikke lett å være tre på jobb når det er 12+ eldre som trenger din hjelp og din oppmerksomhet. Det jeg savnet mest når jeg jobbet på aldershjem var det å ha tid til å snakke med de eldre. Ikke bare dra de opp av sengen, kaste de i en stol, gi de mat, og deretter kaste de i seng igjen. Mange av disse menneskene har ingen pårørende, og trenger sårt litt samtale og omsorg i løpet av en dag.

Jeg ønsker et bedre helsevesen. Jeg ønsker støtte til å opprettholde lokalsykehusene. De er veldig viktige for de menneskene som har valgt å bosette seg utenfor de store byene.

Jeg mener også at vi bør opprettholde det skattenivået vi har i dag. Vi bor i ett av verdens rikeste land. Vi har råd til å ha det skattenivået som er nå. Vi har råd til å betale 13 kroner per liter bensin. Vi har råd til å betale bompenger. Vi har råd til å betale avgifter. Vi får igjen både i bøtter og spann gjennom den velferdsstaten vi lever i. Nordmenn bør slutte å klage og heller åpne øynene litt. Se seg rundt. Vi har det tross alt godt.

Nå havnet jeg visst litt på sidelinjen av det jeg egentlig ville få frem med dette innlegget. Poenget er i allefall at jeg ikke helt vet hva jeg skal stemme ved dette valget. Jeg syns valgkampen generelt er full av fjas og drittslenging fra politikerne, og man får lite eller ingen innsikt i hva de faktisk mener. Heldigvis for meg så er jeg relativt oppegående og vet sånn ca hva hvert parti står for, men for folk som ikke har noe peiling, er det lett å helle mot de partiene med de mest populistiske sakene. Som FrP. FrP som jeg virkelig ikke håper kommer til makten.

Når jeg tenker meg om er det vel heller liten tvil om at jeg hører hjemme på venstresiden et sted. Det er bare hvor som er spørsmålet. Jeg håper at enten Jens eller Kristin klarer å overbevise meg snart, slik at jeg kan ta med meg valgseddelen min og gi min forhåndsstemme.

valg

Be Sociable, Share!

3 Responses to “Valg 09”

  1. Malin says:

    Hehe, kjekt å lese! Eg minnast for nokre år sidan då ei viss Petrine tykte FRP var eit ganske greit parti ;) Huks du? Kjekt å lese, du er flink! :)

  2. Petrine says:

    Hehe, det var den gangen jeg var ung, dum og uvitende! Nå er det bedre tider, vet du. :-)

  3. Malin says:

    Hehe, det er bra å høyre!!! :)

Leave a Reply

CommentLuv badge